Chocolademousse taart
Een heerlijke taart vol intense chocoladesmaak. Het ziet er fancy uit maar de bereiding is heel eenvoudig en klaar in een handomdraai!
Taart voor ca 8 personen
Ingrediënten
- 175 gram petit beurre koekjes of speculooskoekjes
- 60 gram (ongezouten) boter
- 180 gram fondant chocolade
- 180 gram melkchocolade
- 500 ml volle room
- 3 bananen (optioneel)
- Decoratie naar keuze (bv. 2 bakjes aardbeien of chocoladeschaafsel)
- Materiaal: springvorm ca 24 cm doorsnede, bakpapier, hakmolen
Bereidingswijze
- Verkruimel de koekjes volledig met de hakmolen. Laat de boter smelten in de microgolfoven en voeg deze toe aan de koekjes. Meng goed tot een homogeen mengsel.
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Stort het koekjesmengsel in de vorm en verdeel gelijkmatig. Gebruik daarvoor een spatel of de bolle kant van een lepel. Laat uitharden in de koelkast.
- Maak de eerste laag chocolademousse van fondant chocolade. Smelt de chocolade au bain marie. Haal de kom meteen van het vuur van zodra de chocolade (bijna) gesmolten is. Laat de rest rustig verder smelten en roer regelmatig om.
- Klop intussen de helft van de room (250 ml) stijf. Voeg de gesmolten fondant chocolade bij de room en spatel voorzichtig om tot een egale kleur.
- Snijd 3 bananen in schijfjes en beleg de koekjeslaag in de springvorm met bananenschijfjes. Blijf ca 1 cm van de rand, zodat de chocolademousse er straks overheen past. Verdeel de chocolademousse over de bananenschijfjes en strijk zo goed mogelijk glad. Zet de springvorm weer in de koelkast.
- Maak nu de chocolademousse van melkchocolade. Smelt de chocolade au bain marie. Haal de kom meteen van het vuur van zodra de chocolade (bijna) gesmolten is. Laat de rest rustig verder smelten en roer regelmatig om. Klop de resterende room stijf. Voeg de gesmolten chocolade bij de room en spatel voorzichtig om tot een egale kleur. Verdeel de mousse over de eerste laag en strijk glad.
- Zet minstens enkele uren in de koelkast (bij voorkeur een nacht).
- Decoreer naar hartelust met chocoladestukjes of aardbeien.
Variaties
- De koekjes voor de bodem kan je zelf kiezen. Ik heb een voorkeur voor de neutrale smaak van petit beurre koekjes, maar je kan je eigen variant kiezen. Zo kan deze taart perfect passen binnen een glutenvrij dieet.
- De bananenschijfjes onder de mousse zijn optioneel. Ik vind de combinatie banaan met chocolade heerlijk!
- De 2 lagen chocolademousse kan je ook omwisselen naar eigen voorkeur. Heb je weinig tijd? Maak dan 1 laag chocolademousse met de dubbele hoeveelheid room en chocolade.
- Ook de topping kan je naar hartelust variëren. Op de foto hieronder heb ik een chique versie gemaakt met gebronzeerde chocoladestukjes als decoratie.
Recente berichten
Trefwoorden
aperitief
bladerdeeg
brunch
cake
chocoholic
comfort food
confituur
exotisch
flan
fruit
gezond
glutenvrij
granen
groenten
hartig
kaas
kindvriendelijk
klassieker
koekjes
koffie
kruidig
kruimeldeeg
mini
noten
pudding
ronde bakvorm
Sinterklaas
snack
speculoos
suikervrij
tartelette
vierkante bakvorm
wafel
zomers
zonder ei
Schrijf je in op de nieuwsbrief!
Privacyverklaring
Grootmoeders Gebak is bezorgd om je privacy. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
Geef een reactie