Skip to content
Grootmoeders Gebak
  • Home
  • Inspiratie
  • Taart
  • Gebak met fruit
  • Mini gebak
  • Ontbijt
  • Hartig gebak
  • Specials
  • Contact
Kerststronk met chocolade en frambozen Grootmoeders Gebak

Kerststronk met chocolade en frambozen

Met deze heerlijke en originele kerststronk scoor je ongetwijfeld bij de hele familie. De luchtige biscuit combineert perfect met de frambozen en de chocolade. Deze buche is absoluut makkelijk zelf te maken en leuk om te versieren!

Recept voor ca 6 personen

Bereidingstijd: ca 60 minuten


Ingrediënten

FRAMBOZENCOULIS

  • 250 g diepgevroren frambozen
  • 4 eetlepels suiker

CHOCOLADEROOM

  • 60 g donkere chocolade
  • 3 dl room
  • 2 eetlepels suiker

KERSTBUCHE

  • 3 eieren
  • 75 g suiker
  • 75 g bloem
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • 100 g frambozen voor de vulling
  • Bakplaat, bakvel, bakpapier

DECORATIE

  • Chocoladeschilfers, kerstfiguurtjes in chocolade of plastic…

Bereidingswijze

FRAMBOZENCOULIS

  1. Breng de frambozen voor de coulis in een steelpannetje en voeg de suiker toe.
  2. Laat al roerende koken tot de vruchten uiteen vallen. Laat enkele minuten pruttelen op een zacht vuur om de coulis in te dikken.
  3. Giet het mengsel door een zeef om de pitjes te verwijderen en druk goed aan. Laat de coulis afkoelen.

CHOCOLADEROOM

  1. Giet 1 dl room in een pannetje en voeg de suiker en chocolade (in stukjes) toe. Verwarm het mengsel tot de chocolade volledig gesmolten is en laat vervolgens afkoelen.
  2. Klop de overige 2 dl room op tot slagroom. Voeg de afgekoelde chocoladeroom bij de slagroom en klop het geheel verder op tot je een luchtige mousse krijgt. Laat verder afkoelen in de koelkast.

KERSTSTRONK

  1. Verwarm de oven voor op 210°C.
  2. Indien je diepgevroren frambozen gebruikt voor de vulling: laat deze tijdig ontdooien.
  3. Breek de eieren in een mengkom en voeg de juiste hoeveelheid suiker toe. Klop met de mixerklopper tot je een schuimige en egale bleke massa krijgt.
  4. Zeef de bloem bij het ei-suiker mengsel en voeg ook de cacaopoeder toe. Klop met de mixerklopper tot een egale massa. 
  5. Bedek een bakplaat (inclusief de opstaande rand) met een vel bakpapier en strijk het vel volledig glad.
  6. Spatel het beslag over de bakplaat en verdeel het gelijkmatig met een kleine spatel. Het deeg is redelijk vast en laat zich dus makkelijk uitstrijken. Je hoeft dus niet de volledige bakplaat te gebruiken.
  7. Zet de schaal in de hete oven van 210 °C gedurende 7 tot 8 minuten. Geen paniek als de biscuit in de oven omhoog komt. Die zakt weer in bij het afkoelen.
  8. Verwijder heel voorzichtig het vel bakpapier en laat de luchtige biscuit afkoelen op een bakmatje (bakvel). De biscuit is ook nog oprolbaar als hij volledig afgekoeld is.

AFWERKEN EN DECOREREN

  1. Leg de chocoladebiscuit op je werkblad. Leg de kortste zijde naar je toe.
  2. Strijk met een lepel een laag van de frambozencoulis over de biscuit.
  3. Spatel daarbovenop een dun laagje van de chocoladeroom (over ca 2/3 van de lengte). Laat zeker een deel van de bovenste kant van het biscuit vrij.
  4. Verdeel een portie uitgelekte frambozen over de chocoladeroom (vooraan).
  5. Rol het gebak voorzichtig op tot een strakke stronk en druk goed aan.
  6. Strijk het hele oppervlak van de stronk in met een laag van de overgebleven chocoladeroom.
  7. Decoreer naar hartelust!

  • Verdeel het beslag over de bakplaat
  • Laat de biscuit afkoelen op een bakvel
  • Bestrijk 2/3 van de biscuit met coulis en chocoladeroom. Leg de frambozen vooraan.
  • Rol de biscuit voorzichtig op en druk goed aan. Decoreer naar hartelust!
Deel dit recept…
  • Whatsapp
  • Facebook
  • Email
  • Print
Tags: chocoholic, klassieker

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

  • Chocolademousse taart
  • Cheesecake brownies
  • Koekjes met citroen en maanzaad
  • Duo van vanille en chocolade bavarois
  • Frambozenmousse

Trefwoorden

aperitief bladerdeeg brunch cake chocoholic comfort food confituur exotisch flan fruit gezond glutenvrij granen groenten hartig kaas kindvriendelijk klassieker koekjes koffie kruidig kruimeldeeg mini noten pudding ronde bakvorm Sinterklaas snack speculoos suikervrij tartelette vierkante bakvorm wafel zomers zonder ei

Schrijf je in op de nieuwsbrief!

Inschrijven

Archief nieuwsbrieven

 

Privacyverklaring

Grootmoeders Gebak is bezorgd om je privacy. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.

Copyright Grootmoeders Gebak 2025 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress